INHOTTAVA SADE<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />


Pysäköimme auton tien reunaan ohituspaikalle. Reppu täynnä tyhjiä pakasterasioita, juustosämpylöitä ja kahvia lähdemme mieheni kanssa taivaltamaan tiheän metsän läpi. Aurinko pilkahtelee pilvien lomasta ja tuuli leyhyttelee mukavasti lehtipuita. Edes­sämme on kahden kilometrin matka kartalta etsitylle, kivikon takaiselle hil­lasuolle. Porojen raivaama polku näyttää meille tietä, mutta välillä kuljemme aivan ummik­koina louheikkoa, jossa jalka etsii tukevaa kohtaa astua. Metsä tuoksuu tuo­reelle eili­sen sateen jälkeen. Kivikossa seuraan mieheni askeleita tarkkaan välttyäk­seni nilkan niksahduksilta.
 
Siinä se on: himoittu suo runsaine oranssinpunaisine hillamättäineen. Reppu lennähtää kannon juureen, ja rasiat kädessä tartumme lähimpänä loistaviin hilloihin. Silmät kii­luen siirrymme mättäältä toiselle puhumatta mitään, vain ihastellen marjojen määrää.

Kun kaivan kolmatta rasiaa repusta, kasvoilleni putoaa jotakin kosteaa. Sitä tulee uhkaavasti lisää. Katsahdan taivaalle ja näen, että pilvet ovat peittäneet auringon ja ka­saantuneet harmaaksi rintamaksi. Sormet kahmivat yhä nopeammin saalista vetiseen rasiaan. Vesi valuu hiuksista ja vaatteet liimautuvat kiinni ihoon.
 
Vesisade yltyy ja päätämme jättää marjapaikan. Sateen liukastama kivikko, oikea pi­runpelto, odottaa ensimmäisenä likomärkiä matkaajia. Ei ole aikaa varoa jokaista as­kelmaa, nilkoissa tuntuu vihlaisuja. Kivikosta päästyämme taivas antaa oikean kaato­kuuron. Jatkamme kuitenkin näkemättä juurikaan eteemme. Tunnen törmääväni jo­honkin. Edessäni on suuri kuusi, jonka neulaset pistelevät kasvojani ilkeästi. Vähän matkan päässä tunne putoavani johonkin, saappaani täyttyvät vedestä, alan upota. Huudan miestäni apuun. hän tulee ja vetää minut syvästä metsäojasta. Yritän lisätä vauhtia ja pysyä mieheni perässä. Saappaat tuntuvat raskailta.
 
Vihdoinkin jotain punaista piirtyy silmiini. Kuin kangastusta kohden kiiruhdamme kohti suojaa. Sade piiskaa ikkunaa, olemme sisäpuolella. 
 
Sohvi