Kalevassa oli 10.4. juttu otsikolla "Nuoret naiset ja miehet uupuvat jo työuransa alussa". Kauppalehti uutisoi 6.4. samasta asiasta otsikolla "Nuoria naisia kaatuu kuin heinää". Uutisten mukaan joka päivä jää työkyvyttömyyseläkkeelle kymmenkunta nuorta aikuista. Suurin työkyvyttömyyseläkkeelle jäämisen syy ovat mielenterveysongelmat. Masennuslääkkeitä syö jatkuvasti tässä maassa jo yli 700 000 ihmistä.
 
En ihmettele ollenkaan tätä kehitystä, kun tiedän systeemit viranomaisena ja itse potilaana olleena. Olen pysynyt ajan tasalla, kun minuun otetaan yhteyksiä ja uskalletaan puhua asioista, koska olen julkisesti kertonut omista kokemuksistani ja omasta selviytymisestäni. Äskettäin juttelin kolmikymppisen naisen kanssa, joka oli ollut useita kertoja hoidossa mielisairaalassa ja oli edelleen rankasti lääkitty. Hänellä oli kova halu vähentää lääkkeitä, aloittaa opiskelu ja päästä työelämään. Turvallisinta olisi vähentää lääkkeitä lääkärin valvonnassa, (kuten minä sain lääkkeet lopetettua kymmenen vuotta sitten), koska psyykenlääkkeet ovat vahvoja huumeita, eikä niitä voi lopettaa yhtäkkiä. Mutta kun ei löydy yhteistyöhaluisia lääkäreitä! Lääkäreiden periaate näkyy olevan, että jos jonkun lääkkeen jättää pois, on otettava uusi tilalle. (Liekö motiivina lääkäreiden osakkuus lääketehtaissa!) Potilaat ovat varsinaisia koekaniineja, koska lääkkeiden sivuvaikutukset ovat kauheita! Tälle naiselle oli annettu hylkypäätös traumaterapiahakemuksesta, koska hän "on liian huonokuntoinen". Asiantuntijalääkärit tekevät päätöksiä asiakasta näkemättä; he ovat varsinaisia selvänäkijöitä! Viimeinen este työelämään pääsylle oli hoitavan lääkärin toteamus: "Sinulla on sellaiset geenit (lähisuvussa sairastuneita), että sinua ei kannata kuntouttaa". Eläkkeelle vaan! Lukemattomia tarinoita olen kuullut, miten nuoret ihmiset eivät pääse lääkäriin vuosikausiin. Reseptit uusitaan MTT:ssä ja nuori lähetetään kotiin "paranemaan" lääkkeillä. Tarapiasta ei puhuta mitään.
 
Hallitus ajaa työurien pidentämistä. Miten jatketaan työuria ja vanhuuseläkeikää nostetaan, kun nuorilta leikataan siivet ja unelmat jo alkutaipaleella ja työurat eivät edes pääse alkamaan? Kaikki tehokkuutta ja tuottavuutta korostavat uudistukset kuten pienten kyläkoulujen lakkauttamiset, taide- ja kädentaitoaineiden vähentämiset koulutuksesta, bisnespainotteisten jättiyliopistojen perustamiset ja vanhojen perinteisten oppilaitosten lakkauttamiset, palvelevat ainoastaan liike-elämän ja pörssiyhtiöiden etuja. Luovuus tapetaan jo lapsuudessa kun yritetään kasvattaa nöyrää materiaalia työelämän tarpeisiin.
 
Palasimme juuri mieheni kanssa kuudennelta matkaltamme poikamme luokse Malesiaan. Tuttavamme siellä ovat kertoneet Malesian oloista faktatietoa. Lehdessä kerrottiin maassa toiseksi myydyimmän kirjan olevan "How to simplify your life" (Kuinka yksinkertaistat elämäsi). Malesiassa kaikki tahot on valjastettu bisnesten edistämiseen (kuten myös Suomessa!). Tapasimme ihmisiä, jotka olivat uupuneet ja vaihtaneet hyväpalkkaisen toimensa johonkin taiteen tekemiseen. Myös ryöstön ja pahoinpitelyn uhriksi joutuneita tapasimme. Huumeongelma on valtava, vaikka siellä on voimassa kuolemanrangaistus. Asunnot on suojattava rautaristikoilla ja lukoilla. Asuinalueilla on vartijat ja kauppakeskuksissa aseelliset turvamiehet. Tällä politiikalla Suomessa ollaan menossa samaan "Amerikan malliin".
 
Onkohan käynyt niin, että "lapsi on heitetty pesuveden mukana". Kaikki nämä ylhäältä sanellut uudistukset on tehty kuulematta asianosaisia lapsia ja nuoria.. Heitä pitäisi kannustaa toteuttamaan unelmiansa, eikä lyödä kuin "vierasta sikaa". Eläkepommia eivät aiheutakaan suuret ikäluokat vaan nämä menetetyt ikäluokat!
  
Sinikka Somero
 
kirjan "Koodi 112" kirjoittaja
 
Vihanti